Címlap

Bejelentkezés


A húsimport szigorúbb ellenőrzését sürgetik a magyar sertéstartók


A Magyar Sertéstartók Szövetsége arra kéri a hazai élelmiszer-ellenőrző hatóságokat, hogy az élő állat- és húsimportőröktől követelje meg annak igazolását, hogy a magyar piacra bekerült húsok mentesek a rákkeltő anyagoktól - közölte Sákán Antal elnök.

A kérést a sertéstartók azután fogalmazták meg, hogy a közlemény szerint megdöbbenve értesültek a Nyugat-Európában napvilágra került újabb dioxin-botrányról.


A két évvel ezelőtti hollandiai után a mostani írországi eset is azt bizonyítja, hogy az import eredetű húsok friss fogyasztás és feldolgozás esetén egyaránt veszélyesek lehetnek a magyar fogyasztókra - fogalmaz levelében Sákán Antal.


A szövetség elnöke hangsúlyozza: a magyar sertéstartók nyugati társaikkal ellentétben nem kevernek a takarmányaikhoz semmilyen károsító adalékot, a termelés szigorú állat-egészségügyi felügyelet mellet folyik. Sákán Antal a hazai fogyasztóknak ezért azt javasolja, hogy a magyar sertéstartóktól származó tőke- és darabolt húsok vásárlását részesítsék előnyben.


Amíg a magyar élelmiszerbiztonságért felelős hatósági szervezet nem tisztázza, hogy Magyarországra került-e Írországból dioxinnal szennyezett sertéshús, addig a magyar fogyasztók ne vásároljanak ír sertéshúst illetve abból készült húskészítményeket, továbbá készételeket - erre hívta fel a figyelmet Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szóvivője.


Vasárnap délután érkezett meg a magyar hatóságokhoz az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén keresztül az ír hatóságok jelzése, miszerint egy holland feldolgozónál Írországból származó, dioxinnal szennyezett sertéshúst találtak. Az ír hatóságok valamennyi uniós állam - így Magyarország - főállatorvosát is értesítették az eseményről, ígéretet téve arra, hogy haladéktalanul összeállítják az elosztási listát, amelyből kiderülhet, hogy kik és hová szállítottak dioxinnal szennyezett sertéshúst.


A magyar hatóságoktól valamennyi hazai feldolgozó és kereskedő tájékoztató levelet kap az ügyről, amely felkérést is tartalmaz számukra, hogy amennyiben Írországból származó sertéshúst vásároltak vagy dolgoztak fel, illetve ilyen húskészítményeket esetleg készételeket árusítottak, haladéktalanul jelentsék azt az illetékes magyar hatóságnak.


Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnökhelyettese elmondta: a termelőknek és az első forgalmazóknak saját kötelességük az élelmiszer-biztonsági önellenőrzés. Ezt egészíti ki a hatóság által végzett monitoring-tevékenység, amely ugyanúgy kiterjed a hazai termelőkre, mint az importárut forgalmazó cégekre - hangsúlyozta.


AGROTREND