Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal elemezte a dioxinnal szennyezett sertéshús fogyasztásának kockázatát, és a rendelkezésre álló adatok alapján azt állapította meg, hogy az - a viszonylag rövid időtartamú fogyasztást is figyelembe véve - nem jelent a lakosság részére számottevő egészségi kockázatot, feltéve, ha mihamarabb kivonásra kerülnek a szennyezett termékek az élelmiszerláncból.
A dioxinnak a talált mennyiségben azonnali mérgező hatása nincs. Hosszú távú, késői egészségi hatásai attól függnek, mennyi ideig, milyen gyakorisággal fogyaszt a lakosság dioxin szennyezettséget tartalmazó élelmiszereket.
Előzmények
Az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszerén (RASFF) keresztül Írország 2008. 12. 05-én értesítette először a tagállamokat arról, hogy határérték feletti mennyiségben poliklórozott bifenileket (PCB) mutattak ki ír sertészsírból. További vizsgálatok feltárták, hogy tíz írországi farmról dioxinnal, és dioxin-szerű PCB-kkel szennyezett sertéshús került ki. Az eseményekre reagálva az ír Élelmiszer-biztonsági Hivatal (FSAI) elrendelte valamennyi, 2008. szeptember 1-e után levágott sertés húsának és azokból készült hústermékeknek a visszahívását. Időközben világossá vált az is, hogy ír húsüzemek számos uniós, és unión kívüli országba szállítottak dioxinnal szennyezett alapanyagot, vagy abból készült húskészítményt.
Az Európai Unió Bizottsága az ügy kapcsán felkérte az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatalt (EFSA) arra, hogy fogalmazzon meg véleményt a dioxinnal szennyezett termékek fogyasztásával kapcsolatos egészségi kockázatokról, így elősegítve a kockázatkezelő hatóságok munkáját.
EFSA vélemény
Az EFSA közleménye több lehetőség megfogalmazásával szemlélteti a fogyasztókat érintő tényleges kockázat mértékét. Legvalószínűbb, hogy a fogyasztó napi sertéshús-bevitelének legfeljebb 10%-át teszi ki ír sertéshús. Ha valaki ily mértékben, naponta fogyasztott szennyezett ír sertéshúst 90 napon keresztül, figyelembe véve az eddig mért legmagasabb dioxinszennyezettséget (200 pg WHO-TEQ/g zsír) is, akkor az átlagos „háttér” expozíció mértékének emelkedése kb. 10 százalékra tehető, ami az EFSA megítélése szerint nem jelent aggályt a humán egészség szempontjából.
A lehető legkedvezőtlenebb esetet figyelembe véve, ha valaki 90 napon keresztül, kizárólag szennyezett ír sertéshúst fogyaszt, a kockázat jóval magasabb, azonban az EFSA szerint ilyenkor sem valószínűsíthető a humán egészségi elváltozás kialakulása.
Mivel a dioxin a zsírban halmozódik fel, a zsírban gazdagabb húsrészek (szalonna, csülök, lapocka) jóval több, míg a kis zsírtartalmú húsféleségek (máj, vese, sovány comb, karaj) kevesebb dioxin-szennyeződést tartalmaznak.
A dioxinok egészségi hatása
A dioxinok toxikus hatása érinti a bőrt, immunrendszert, rákkeltő hatásúak, a szaporodásra és egyedfejlődésre is toxikus hatással vannak. A toxicitás összefügg az élettartam alatt a szervezetben felgyülemlett mennyiséggel. Az élelmiszerrel foglalkozó tudományos bizottság (SCF) 2001-ben az elfogadható heti bevitelt (TWI) 14pg WHO-TEQ /ttkg mennyiségben állapította meg. Szervezetünkbe több forrásból is kerül kis mennyiségben dioxin, amelyhez minden újabb szennyezés hozzáadódik. A dioxin a szervezetből rendkívül lassan ürül ki, azonban amint a szennyeződés forrása kiiktatásra kerül, a dioxin kiürülése megkezdődik a szervezetből.
A hazai lakosság érintettsége
Hazánkban a szennyezett ír hús, vagy abból készült termékek fogyasztása még az EFSA kockázatbecslésében megadott 10%-nál is csak jóval kisebb valószínűséggel fordul elő, még ha teljességgel nem is zárható ki. Ennek megfelelően a hazai lakosság egészségi kockázata az írországi eseménnyel kapcsolatban jelenleg elhanyagolhatóan kicsi.
Mivel nem zárható ki annak a lehetősége, hogy a szabad áruforgalom következtében a hazai vállalatok is vásároltak a termékekből, az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ennek fokozott készültség mellett ellenőrzi a potenciálisan érintett élelmiszerek körét.
Frissítve: 2008. december 16.
Az Országos Főállatorvos elrendelte minden, Írországból származó, 2008. szeptember 1. és 2008. december 6. között előállított sertéshús forgalmazásának tilalmát, azok forgalomból való azonnali kivonását, és megsemmisítését. Az ilyen húsból előállított összetett, illetve feldolgozott termékek forgalmazhatóságát dioxinra, illetve dioxinszerű anyagokra vonatkozó kedvező eredményű laboratóriumi vizsgálat elvégzéséhez kötötte. Felhívja ezen felül minden élelmiszer- és takarmány-vállalkozó figyelmét, hogy az általuk forgalmazott, Írországból származó állati eredetű termékek, illetve takarmányok forgalmazása során fokozott körültekintéssel járjanak el. Tilos minden olyan termék forgalomba bocsátása, amely az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeinek meghatározásáról szóló 1881/2006/EK bizottsági rendeletben meghatározott határértékeket meghaladó mértékben tartalmaz dioxint vagy dioxinszerű anyagot. Az ilyen termékeket meg kell semmisíteni. A határozat kapcsolódó dokumentumként letölthető.
MEBIH