A nemzetközi és hazai sajtó is beszámolt azokról a kínai megbetegedésekről, melyeket clenbuterollal szennyezett sertéshús fogyasztása okozott a napokban a kínai Guangdong tartományban. A hír szerint három főt még mindig kórházban ápolnak.
Az eset nem tekinthető egyedülállónak Kínában. 2006-ban óriási botrányt kavart, amikor egy farmer clenbuterolt kevert a takarmányhoz, hogy így fokozza a sertések izomhús arányát. A sertéshúst később 66 piacon értékesítették, több mint 300 fő megbetegedését okozva. Részleges adatok szerint 1998 óta legalább 18 clenbuterol élelmiszermérgezés fordult elő Kínában, melyben több, mint 1 700 fő betegedett meg, egy személy halálát okozva.
Az asztma kezelésében használt clenbuterolt zsírégető hatása miatt keverik a takarmányhoz. Az ilyen takarmánnyal etetett állatokban a zsír felhalmozódása akadályozott. Mivel a méreganyag hőstabil, az élelmiszerben enyhe hőkezelés hatására nem, csak 172 ˚C fok feletti hőmérsékleten bomlik le. Clenbuterolt tartalmazó hús fogyasztását követően szapora pulzus, rosszullét, hányinger, hányás, szorító mellkasi fájdalom, remegés, nyugtalanság léphet fel, súlyos esetben fogyasztása akár halálos is lehet. A méreganyag a szervezetben felhalmozódik. Hosszútávú fogyasztása rosszindulatú daganatburjánzáshoz vezethet. Különös kockázatot jelent a magas vérnyomásban, illetve cukorbetegségben szenvedők számára.
Takarmány-kiegészítőként történő használata tiltott. Az Európai Unió és Magyarország sertéshúst nem importál Kínából.
MEBIH