Címlap

Bejelentkezés


Melamin: most már az evőeszközökkel is vigyázni kell


A kínai szakhatóságok várhatóan a műanyag evőeszközökre és élelmiszertároló edényekre is kiterjesztik a melamin szintjére vonatkozó minőségi vizsgálatot, miután egy műanyagipari szakértő szerint a gyenge minőségű, melaminos műanyagok is egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

A kínai Egészségügyi Minisztérium a minőségellenőrzési hivatallal közösen azután vette közelebbről szemügyre az élelmiszerekkel is kapcsolatba kerülő műanyagokat, miután egy pekingi székhelyű nemzetközi élelmiszercsomagoló-ipari szövetség szerint az adalékanyaggal készült műanyagok is veszélyesek lehetnek.


Az egészségügyi tárca várhatóan felülvizsgálja az evőeszközök, illetve étkezési edények gyártására vonatkozó szabályokat, és hamarosan elkezdi a kereskedelmi forgalomban lévő termékek szúrópróbaszerű ellenőrzését is - közölte a Sanghaji Esti Hírlap.


Kínában egyelőre még nem szabályozták az élelmiszerekkel is kapcsolatba kerülő műanyagok melamintartalmának felső határát, ellentétben az európai országokkal, ahol a műanyag tányérok kilónként legfeljebb 30 milligramm melamint tartalmazhatnak.


Az emberekben nagy mennyiségben vesekövességet okozó adalékot Kínában közel ezer gyártó használja különböző élelmiszeripari csomagolóanyagok előállítására, és közülük mindössze 22 vállalat rendelkezik a megfelelő engedélyekkel, mondta Tung Csin-si (Dong Jinshi) csomagolóipari szakértő, hozzátéve, hogy a nem megfelelő minőségű vagy a magas hőmérsékleten - például mikrohullámú sütőben - melegített edények is melaminnal szennyezhetik az élelmiszereket.


A korábban elsősorban tejben és tejtermékekben kimutatott vegyi anyagtól Kína-szerte négy csecsemő meghalt, 54 ezer gyermek megbetegedett.


STOP